۱۳۹۴ بهمن ۲۶, دوشنبه

پیمان : باید برای رسیدن به راهبردهای مشترک گفتگو کنیم

 محمد فتحی زاد : حبیب‌الله پیمان از جمله مبارزانی بود که پس از سال 57 به عضویت شورای انقلاب درآمد. پس از آن مسئولیت‌هایی مانند وزارت علوم و استانداری برخی استان‌ها به وی پیشنهاد شد، اما وی به دلیل باور به کارهای زیربنایی آن‌ها را نپذیرفت و به عضویت در هیات تدوین نظامنامهٔ شوراها تحت نظر آیت‌الله محمود طالقانی درآمد. وی در حال حاضر مانند گذشته به نوشتن مقالات و کتاب‌هایش مشغول است و معتقد است که نیروهای سیاسی بایستی با هم گفتگو کنند و به راهبردهای مشترک برسند. حضور او در همایش «آینده سیاسی ایران» که اخیرا توسط سازمان دانشجویی و در تهران برگزار شد، فرصتی بود تا گفتگویی کوتاه با وی انجام دهیم که بخشی از آن را در ادامه می‌خوانید:

نیروهای سیاسی دچار معضل راهبرد هستند

حبیب‌الله پیمان با اشاره به خلاء‌ راهبردی در بین نیروهای سیاسی کشور گفت: دو مقوله هویت و راهبرد را می توان از هم جدا بررسی کرد. معضل کنونی نیروهای سیاسی معضل هویت نیست، بلکه معضل راهبرد است؛ راهبردی که افراد را به سوی توسعه سوق دهد. در شرایط فعلی راهبردها باید مورد بحث باشند. گروهی اعتقاد دارند که امور قابل اصلاح هستند و عده ای نیز متفاوت از آنها می اندیشند.

این پژوهشگر سیاسی به «سلام نو» گفت: باید بررسی کرد و دید که بر اساس واقعیات جامعه ایرانی گام های اولیه باید از کجا برداشته شود و البته در این راه حتما باید تجربیات گذشته را هم بررسی نمود. در شرایط فعلی پاسخ به این سوال که آیا می‌توانیم در کشورمان به توسعه و دموکراسی کامل برسیم، منفی است. لذا باید بررسی کرد و دید که بر اساس واقعیات موجود چه موانعی باید از سر راه برداشته شوند. 

پیمان افزود: ما باید با هم گفتگو کنیم و ببینیم که گام نخستمان در این مسیر چه گامی باید باشد. همین گفتگو سبب دستیابی به راهبردی مشترک خواهد شد که باعث می شود تمام نیرو ها در یک مسیر حرکت کنند و حداقل محصول این کار فعالیت آزاد حزبی خواهد بود.

باید در پی کنش‌های مدنی باشیم

حبیب‌الله پیمان ضمن رد راهبردهای خشونت‌آمیز گفت: در مسیر «سیاست رهایی تا زیست دموکراتیک» باید از انقیادهای سیاسی اجتماعی و فرهنگی رها شویم.  در اروپا این انقیاد ها برداشته شده اند و ما امروز شاهد زیست دموکراتیک در این قاره هستیم. اما جامعه ایرانی هنوز دچار محدودیت های سیاسی، اقتصادی و بحران معیشتی است و ما باید در مسیر رفع این سه انقیاد حرکت کنیم. در حقیقت برای ورود به زیست دموکراتیک نیازمند درگیری با این انقیاد ها هستیم. در این مسیر، راهبرد های ستیزه‌جویانه و خشونت آمیز راهبرد های خوبی نیست و باید در پی کنش‌های مدنی باشیم.

این نویسنده و پژوهشگر اجتماعی اشاره کرد: پس از سال 88 فضای سیاسی خاصی در کشور پدید آمده و همچنان نیز ادامه دارد. ما در چند سال اخیر چندین نوع فعالیت سیاسی اجتماعی و فرهنگی داشتیم که یا تعطیل شد و یا با محدودیت مواجه شد. یکی از این امور فعالیت با دوستان ملی مذهبی بود که هدف آن توسعه ی سیاسی و اجتماعی در کشورمان بود که متاسفانه تعطیل شد. ارتباطی نیز با جنبش مسلمانان مبارز داشتم و در آنجا تاکیدم بر روی سوسیال دموکراسی بود که به شدت با محدودیت مواجه بود. 

پیمان افزود: در طول فعالیت های خود تعامل خوبی هم با دوستان اصلاح‌طلب داشته و به آن ها کمک کرده ام که متاسفانه با اعمال محدودیت برای اصلاح‌طلبان این همکاری ها نیز با مشکل مواجه شد. اما هیچ کدام از این محدودیت ها باعث نشد تا فعالیت هایمان قطع شود در تمام این مدت از هر فرصتی مانند فرصت های رسانه ای و دیدار ها برای تعامل بین نیروها استفاده کرده ام و به این کار ادامه می دهم.

با اصلاح‌طلبان همکاری داشته و دارم

پیمان همچنین در مورد فعالیت های پژوهشی خود به سلام نو گفت: در حال حاضر دو پروژه پژوهشی در دست دارم که یکی از آن ها بحثی تاریخی و مربوط به عوامل ناامنی و بی ثباتی تکرار شونده در ممانعت از تکامل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه است. پروژه دیگرم نیز در حوزه مبانی گذار از دموکراسی است و در حقیقت به بحث در این باره می پردازد که گذار از دموکراسی بر چه فرآیندی استوار بوده است، در این زمینه مقالاتی در وبسایت شخصی خود دارم که آن ها را «راهبرد مبتنی بر تعامل و گفتگوی انتقادی همراه با مقاومت مدنی» عنوان داده ام.

وی ادامه داد: در این باره که آیا راهبرد گفتگوی انتقادی قابل انجام هست یا نه، مقالات زیادی نوشته و مصاحبه هایی نیز انجام داده ام و به نظر می رسد که انتخابات اخیر مهر تاییدی بود بر این راهبرد.

این مبارز پیش از انقلاب در پایان گفت: بنده تاکید زیادی بر قرآن و وحی دارم و کتاب ها و بحث هایی در این باره انجام داده و روی قرآن کار می کنم، در حقیقت از نظر من، همانطور که در عنوان یکی از کتاب هایم یعنی «وحی، دانش رهایی بخش» اشاره شده، انگیزه آمدن وحی، کمک به انسان ها برای رهایی از قیودی است که سبب قرار گیری انسان ها در بن‌بست های فردی و اجتماعی می شود.
منبع : سلام نو

نگاهی به پدیده تحزب و انشعاب در تاریخ معاصر

  ریشه‌های تاریخی انشعاب در احزاب سیاسی ایران احزاب سیاسی در ایران همواره با چالش‌های متعددی روبه‌رو بوده‌اند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، پد...